Audi Logo
Audi
Sustenabilitate
Iată cum este creat noul Audi Q8 e-tron

Așa este creat noul Audi Q8 e-tron1

Procesul de producție al modelului Audi Q8 e-tron1, inclusiv producția motoarelor electrice și transportul acestora de la Györ la Bruxelles, sunt neutre din punct de vedere al emisiilor de CO₂2.

Text: AUDI AG - Foto: AUDI AG - Timp de citire: 7 min

Q8 e-tron: Consum combinat de energie3: 20,1–24,4 kWh/100 km (WLTP); Emisii de CO2 mixte3: 0 g/km (WLTP)

Pentru vehicul, numai valorile consumului și emisiilor sunt disponibile conform WLTP și nu conform NEDC.

Noile modele Audi Q8 e-tron, complet electrice, se bazează pe povestea de succes a pionierului electric Audi e-tron, care a marcat începutul viitorului electric al mărcii în 2018.

Noile modele Audi Q8 e-tron, complet electrice, se bazează pe povestea de succes a pionierului electric Audi e-tron, care a marcat începutul viitorului electric al mărcii în 2018.

Când primele vehicule complet electrice Audi, e-tron și e-tron Sportback, au intrat în producție de serie în 2018, o nouă eră a început la uzina maghiară Audi din Györ. Aici au fost create propulsiile electrice, care au fost apoi livrate la Bruxelles, Belgia, unde a fost construit Audi e-tron. Același lucru este valabil și pentru succesorul lui Audi e-tron, noul Audi Q8 e-tron1.

Din 2018, Audi Ungaria a devenit centrul producției de motoare electrice din Grupul Audi și, astfel, fabrica nu numai că s-a actualizat din punct de vedere tehnic, ci a stabilit și standarde în ceea ce privește sustenabilitatea. Datorită unei centrale geotermale și a celui mai mare sistem fotovoltaic pe acoperiș din Europa și a altor măsuri, cum ar fi achiziționarea certificatelor de biogaz, Audi Ungaria își menține statutul de „companie neutră CO₂"2. Producția de motoare electrice pentru noile modele Audi Q8 e-tron, posibilă în acest fel, este o contribuție substanțială la asigurarea faptului că aceste vehicule pot fi produse într-o manieră neutră din punct de vedere al emisiilor de CO₂2 pentru clienți. Dar nu doar producția motoarelor electrice trebuie luată în considerare, ci și transportul acestora la Bruxelles.

Măsurile de transport, care contribuie la conservarea resurselor, încep deja la Györ, înainte ca unitățile să pornească în direcția Bruxelles-ului – cu ambalajele lor. În cea mai mare fabrică de motoare din lume, aproximativ 97% din cele aproximativ 5.000 de componente utilizate sunt acum transportate și depozitate folosind ambalaje reutilizabile și materiale speciale de ambalare. Pe lângă materialul de ambalare, peste 99% din deșeurile Audi Ungaria sunt, de asemenea, reciclate. Astfel, motoarele electrice pornesc în călătoria lor spre Belgia – și asta2 cu trenurile „verzi” ale DB Cargo, care sunt neutre din punct de vedere al emisiilor de CO₂. Cu oferta "DBeco plus", aceștia obțin cantitatea de energie de care au nevoie atunci când conduc prin Austria în întregime din energie verde din surse regenerabile. Deoarece acest program nu este disponibil în Ungaria și Belgia, Audi folosește "DBeco neutral" aici. În acest caz, emisiile de CO₂ pentru tracțiunea trenurilor sunt compensate prin economii în alte părți. Aceasta înseamnă că transportul motoarelor electrice de la Györ la Bruxelles, precum și producția acestora vor fi neutre din punct de vedere al emisiilor de CO₂2.

Sistemul fotovoltaic din Győr acoperă

160.000

Acoperișul centrelor logistice Audi Ungaria.

Centrala geotermală evită generarea a

18.000

t

de dioxid de carbon pe an, care altfel ar trebui să fie eliberat prin utilizarea centralelor electrice pe bază de combustibili fosili.

La fabrica din Bruxelles,

100

%

din necesarul de energie este obținut din surse regenerabile.

Fabrica din Bruxelles acționează pe mai multe fronturi pentru decarbonizare și a reușit astfel să se certifice ca prima producție de serie mare CO₂ neutră din lume în segmentul premium. Audi Bruxelles a atins acest obiectiv în primul rând prin utilizarea energiilor regenerabile prin instalarea a trei piloni de susținere: Audi a instalat deja primul pilon în 2012 prin trecerea la electricitate verde. În acest scop, unul dintre cele mai mari sisteme fotovoltaice din regiune a fost instalat în incinta fabricii. Acum măsoară 107.000 de metri pătrați și generează aproximativ 9.000 de megawați-oră de energie electrică anual. Al doilea pilon constă în alimentarea cu energie termică, de exemplu a halelor și birourilor, cu energie regenerabilă prin achiziționarea de certificate de biogaz. Aceasta înseamnă că apa necesară pentru încălzire este încălzită cu gaz, pentru care se achiziționează certificate de biogaz. Pentru fiecare MWh de gaz consumat, se achiziționează un certificat de origine pentru un MWh de biogaz. În prezent, biogazul provine din Franța. Astfel, necesarul de energie al fabricii din Bruxelles este acoperit 100% din surse regenerabile. Aproximativ cinci procente din emisiile de CO₂, care nu pot fi evitate tehnic, sunt compensate de locația din Bruxelles prin proiecte de credit de carbon, ca al treilea pilon.

În plus, locația, care este aprovizionată zilnic de trenuri și camioane cu peste 4.000 de piese și componente diferite de la mai mult de 500 de furnizori, și-a propus să facă procesele infrastructurale extrem de eficiente și astfel să reducă necesarul de energie de la bun început. Pentru a atinge acest obiectiv, centrul modern de logistică și aprovizionare „Automotive Park” asigură infrastructura pentru o aprovizionare eficientă cu materiale a fabricii. Este conectat la halele de producție printr-un pod. Această integrare strânsă cu logistica inteligentă internă a fabricii, care operează cu transporturi automatizate de materiale prin vehicule fără șofer și procese digitalizate, crește durabil eficiența producției.

La sfârșitul procesului de producție, două locații și numeroase departamente din domeniile producției, logisticii, sustenabilității și vânzărilor au asigurat că Audi Q8 e-tron poate fi produs în Europa într-o manieră neutră din punct de vedere al emisiilor de CO₂2 și predat clientului în aceste circumstanțe.

Creează o impresie de durată

Fie că este un SUV clasic sau un Sportback de tip coupé: noul Audi Q8 e-tron1 complet electric impresionează prin designul său progresiv, autonomia lungă și capacitatea de încărcare mai mare, precum și prin punctele tehnologice interesante.

  1. Audi Q8 e-tron: consum de energie (mixt¹) în kWh/100 km: 19,5 - 24,4; Emisii de CO₂ (mixte¹) în g/km: 0. Pentru vehicul, sunt disponibile numai valorile consumului și emisiilor în conformitate cu WLTP și nu conform NEDC.
  2. Audi înțelege neutralitatea emisiilor de CO₂ ca fiind o situație în care, după epuizarea altor măsuri posibile de reducere a emisiilor de CO₂ cauzate de produsele sau activitățile Audi, emisiile de CO₂ care continuă să existe și/sau sunt în prezent inevitabile în contextul lanțului de aprovizionare, producției și reciclării vehiculelor Audi sunt compensate, cel puțin din punct de vedere cantitativ, prin proiecte de compensare voluntare și implementate la nivel global. Emisiile de CO₂ generate în timpul utilizării unui vehicul, adică de la livrarea unui vehicul către clienți, nu sunt luate în considerare aici.
  3. Valorile declarate ale consumului și ale emisiilor au fost determinate în conformitate cu metodele de măsurare prevăzute de lege. La 1 ianuarie 2022, ciclul de încercare WLTP a înlocuit complet ciclul de încercare NEDC, astfel încât nu sunt disponibile valori NEDC pentru vehiculele nou omologate după această dată. Informațiile nu se referă la un singur vehicul și nu fac parte din ofertă, ci sunt utilizate doar în scopuri de comparație între diferitele tipuri de vehicule. Echipamentele și accesoriile suplimentare (piese suplimentare, format de anvelope etc.) pot modifica parametrii relevanți ai vehiculului, cum ar fi greutatea, rezistența la rulare și aerodinamica și, pe lângă condițiile meteorologice și de trafic, precum și comportamentul individual de condus, pot influența consumul de combustibil, consumul de energie, emisiile de CO₂ și valorile performanței de conducere ale unui vehicul. Datorită condițiilor de testare mai realiste, valorile consumului de combustibil și emisiilor de CO₂ măsurate conform WLTP sunt în multe cazuri mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Prin urmare, pot exista modificări corespunzătoare ale impozitării vehiculelor începând cu 1 septembrie 2018. Pentru mai multe informații despre diferențele dintre WLTP și NEDC, consultați www.audi.ro/wltp.