Text: Nadia Riaz-Ahmed – Foto: Anthony Mandler - Timp de citire: 4 min
Audi RS e-tron GT2 este unul dintre cele două vehicule Audi complet electrice care joacă un rol în blockbusterul Netflix. Audi pune tradițional un mare accent pe integrarea organică a mărcii sale în povestea filmului.
Audi RS e-tron GT2 este unul dintre cele două vehicule Audi complet electrice care joacă un rol în blockbusterul Netflix. Audi pune tradițional un mare accent pe integrarea organică a mărcii sale în povestea filmului.
Agenți care sar pe mașini în mișcare, explozii, urmăriri rapide, tăieturi rapide – chiar și trailerul pentru „The Gray Man” promite senzații tari cu o distribuție de staruri. Și totuși, prima impresie poate fi înșelătoare. Deși divertismentul este în prim-plan, duo-ul de regizori Joe și Anthony Russo subliniază că interpretarea lor a thrillerului de spionaj are o abordare diferită, asemănătoare unei reinterpretări. Ca spectatori, trebuie să zgâriem suprafața poveștii pentru a înțelege ce se dorește a fi transmis. Dacă ne lăsăm purtați de poveste, detaliile devin rapid evidente. Un exemplu este modul în care se mișcă și vorbește Ryan Gosling, unul dintre actorii principali. Dar și alegerea vehiculelor din film este revelatoare, mai ales că aceste mașini joacă un rol central în „The Gray Man”. Prin punerea la dispoziție a modelelor complet electrice e-tron, Audi a subliniat abordarea inovatoare a cineaștilor. În loc să impresioneze cu sisteme de arme imaginare și adaptate, modelele e-tron impresionează prin caracteristicile lor încorporate din fabrică. Audi și „The Gray Man” doresc să fie pionieri. Ambele joacă cu clișeele filmelor de spionaj faimoase și cu mașinile prezentate în acestea – și pun în cele din urmă sub semnul întrebării aceste clișee: nu mai sunt spioni macho cu actrițe ca simple ornamente, ci agenți și agente emancipați, pe picior de egalitate, cu o înțelegere modernă a rolurilor. În plus, condusul rapid și fără scrupule este înlocuit din ce în ce mai mult de o performanță inteligentă și sofisticată. Cu peste treizeci de ani de experiență în industria cinematografică, australianul Steve Taylor are grijă de vehiculele care oferă blockbusterelor acel ceva special. Acesta este și cazul cu „The Gray Man”. În calitate de supervizor pentru mașinile de acțiune, el nu este doar responsabil pentru integrarea perfectă a așa-numitelor mașini eroi în universul cinematografic, ci și pentru a se asigura că acestea fac o impresie convingătoare în filmele de acțiune.
Pe platoul de filmare, flexibilitatea, talentul de improvizație și creativitatea duc la rezultatul dorit.
Pe lângă modele precum Audi RS 7 Sportback3 , echipa "The Gray Man" s-a bazat pe Audi RS e-tron GT2 complet electric și Audi Q4 e-tron Sportback.„Frații Russo aveau o viziune clară asupra personajelor, cum ar trebui să se comporte și, bineînțeles, ce vehicule ar avea nevoie pentru misiunile lor”, își amintește Steve Taylor. Pe baza acestei viziuni, el s-a întâlnit cu designerii de platou și producătorii pentru a discuta ce ar putea realiza cu vehiculele, în special cu modelele electrice. „Când vine vorba de filmarea scenelor de acțiune cu mașini, sunt implicate multe persoane. Coordonatorul de cascadorii se întâlnește cu regizorul și creează un plan inițial pentru mișcările vehiculului. Și atunci intervin eu”, spune Taylor, referindu-se la momentul în care el și echipa sa încep să pregătească vehiculele pentru a oferi performanța dorită.
Modelele selectate pentru scenele de film sunt ajustate în avans pentru a funcționa conform cerințelor filmului. „Trebuie să înțelegi că nu există un mod liniar sau sistematic de a face un film”, spune Taylor despre munca pe platou. În schimb, este nevoie de flexibilitate, simțul improvizației și, bineînțeles, creativitate pentru a obține rezultatul dorit. Acest lucru a fost valabil și pentru „The Gray Man”, de exemplu, pentru „Pod-Car-Rig” special fabricat, montat pe Audi Q4 e-tron Sportback, care a jucat un rol cheie în filmări. Rig-ul, montat pe acoperișul mașinii, amintește de un scaun de curse. Această structură permite unui șofer de precizie să stea deasupra mașinii și să preia controlul complet asupra vehiculului. „Cu un astfel de Pod-Car-Rig se deschid noi posibilități pentru filmările interioare”, spune Taylor. Interiorul Audi Q4 e-tron Sportback nu a trebuit să fie modificat, așa cum se întâmplă de obicei. Doar funcțiile pedalelor și ale volanului original au trebuit să fie dezactivate de echipa de specialiști în strânsă colaborare cu Audi. Astfel, toți cei din fața și din spatele camerei s-au putut concentra pe filmări. „Ca bonus suplimentar”, adaugă Taylor, „acest lucru permite camerei să ofere o vedere de 360 de grade în interiorul vehiculului și noi perspective asupra acțiunii.”
Când cel mai capabil agent CIA (Ryan Gosling) – a cărui identitate adevărată nu o cunoaște nimeni – descoperă accidental secrete întunecate ale agenției, un fost coleg psihopat (Chris Evans) pune o recompensă pe capul său, declanșând o vânătoare mondială a asasinilor internaționali. Regizat de Joe și Anthony Russo, „The Gray Man” îi mai are în distribuție pe Ana de Armas, Jessica Henwick, Wagner Moura, Dhanush, Billy Bob Thornton, Alfre Woodard, Regé-Jean Page, Julia Butters și mulți alții. „The Gray Man” poate fi văzut pe Netflix din 22 iulie.
La Audi, vrem să aducem tranziția către o nouă formă de mobilitate pe marele ecran.
Cu toate acestea, Steve Taylor nu crede că vehiculele electrice vor înlocui complet în curând omologii lor cu motoare cu combustie puternice de pe ecranele de cinema: „Europa este mult mai avansată în tranziția către electromobilitate decât SUA sau Australia”, explică specialistul. În plus, utilizarea unui model precum Audi Q4 e-tron Sportback într-un blockbuster atât de prestigios este un pas corect și curajos, dar și unul care nu este lipsit de provocări pe platou. Printre acestea se numără și zgomotul complet diferit al unui model electric. Pentru „The Gray Man”, unele dintre sunetele caracteristice ale modelelor e-tron, care nu sunt încă disponibile în bibliotecile de sunet speciale, au fost reproduse meticulos în post-producție. Kai Mensing, responsabil pentru plasarea produselor la nivel internațional la Audi, vede în aceste provocări o reflectare a realității auto: „În cele din urmă, ne aflăm ca societate în schimbare.” Managerul Audi vede în integrarea, acolo unde este utilă, o oportunitate de a încuraja o schimbare de mentalitate la cineaști și, în cele din urmă, și la public. „Noi, la Audi, dorim să aducem tranziția către noile forme de mobilitate pe ecran și să o facem accesibilă unui public de milioane.”